Actions

GnuCash voor een kleine vereniging

From Just in Time

Revision as of 17:57, 1 June 2014 by Danny (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

This is an in-progress page/Deze pagina is nog niet af

Ik houd de financiën bij voor een kleine club (van muzikanten). De club was lange tijd klein genoeg om alles in een spreadsheet (Microsoft Excel, LibreOffice Calc) bij te houden, maar na een tijdje werd het bijhouden van de al-dan-niet betaalde contributie, de zaalhuur en docenten een taak die meer tijd koste dan me lief was. Tijd om de administratie te automatiseren dus. Ik was niet noodzakelijk op zoek naar een boekhoudpakket met alle toeters en bellen, maar mijn leven moest wel makkelijker worden gemaakt.

Het bijhouden van contributie was de belangrijkste drijfveer. Een samenvatting van het eisenpakket (de requirements) is:

  • Goedkoop (bij voorkeur Open Source);
  • Moet draaien onder Linux en bij voorkeur ook Windows;
  • Een snel overzicht van de betaalde contributiebedragen en wie hoeveel achterloopt (of voorloopt) met contributie;
  • Jaarlijks overzicht van winst&verlies en van het vermogen (resultatenrekening en balans);
  • Liefst automatische verwerking van mutaties op de bankrekening.

Als luie "penningmeester" wil ik ook nog eens zeker weten dat ik in het ergste geval de boel drie maanden kan laten liggen en dan alsnog met minimale moeite de administratie up-to-date kan krijgen.

Na een korte zoektocht viel de keuze op GnuCash. De volgende secties bevatten een overzicht van een rekeningenschema en een manier-van-werken die helpt om de bovenstaande doelen te bereiken met behulp van GnuCash.

GnuCash

Deze pagina is geen introductie tot GnuCash. De handleiding van GnuCash (Concepts Guide) is voor zover ik weet alleen in het Engels, Duits, Italiaans en Japans verkrijgbaar. Gelukkig is het programma zelf wel vertaald naar het Nederlands, alhoewel je soms wat moeite moet doen om het daadwerkelijk in het Nederlands aan de praat te krijgen.